DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Rådhuset i Nr. Nebel har stået tomt i ti år - nu har Varde Kommune købt det tilbage med fortjeneste og kan omsider få det revet ned.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

Varde køber gammelt rådhus tilbage med fortjeneste

Rådhus blev solgt for 18 mio. kr. og købt tilbage for under to mio. kr. ti år senere.

VARDE: Efter kommunalreformen havde Varde Kommune en håndfuld rådhuse i overskud - et af dem husede den nu nedlagte Blåbjerg Kommune i Nr. Nebel, og det solgte fusionskommunen allerede i 2009 for 18 mio. kr. Det viser sig nu som en rigtig god forretning.

Byrådet besluttede i denne uge at købe rådhuset tilbage for en købesum på under to mio. kr., og selvom der følger udgifter for et mindre millionbeløb til blandt andet nedrivning med købet, repræsenterer det en klækkelig gevinst.

Rådhuset i Nr. Nebel har stået tomt og fået lov at forfalde gennem det seneste tiår, og kommunen vil rive det ned og udstykke i hvert fald en del af grunden til parcelhuse - som en del af salget skal sælger således have fire parcelhusgrunde.

Grunden på 3.500 kvadratmeter blev oprindelig købt med henblik på at bygge et feriecenter, men det blev aldrig til noget. Byrådet skal senere tage stilling til, hvad grunden kan anvendes til og i givet fald ændre lokalplanen for området.

Varde Kommune byggede nyt rådhus i 2015 og samlede hele administrationen i Varde.

Overflødige rådhuse i hele landet
Det tomme rådhus i Nr. Nebel blev opført i 1987, og det er hærget af graffiti og knuste ruder, og rådhuse i overskud er ikke en udfordring, Varde står alene med.

Kommunalreformen overflødiggjorde rådhuse overalt i landet, og i løbet af de sidste ti år har adskillige kommuner fravalgt den decentrale administration for istedet at samle sine ansatte i nybyggede rådhuse.

De nye rådhuse bygges med vægt på bæredygtighed, men praksis efterlader offentlige bygninger, som enten skal rives ned eller finde ny anvendelse.

Den problematik gjorde Martin Keiding, redaktør på tidsskriftet Arkitekten, opmærksom på for nylig i et interview med kommunen.dk. 

- Det interessante i forhold til nyt byggeri og bæredygtighed er for mig, hvad der sker med de bygninger, som bliver til overs, når kommunerne samler administrationen i noget nyt. Der er opført rigtig meget godt, solidt, offentligt byggeri op gennem forrige århundrede, og det er vigtigt at respektere dets værdi og i hvert fald ikke rive bygningerne ned, siger han.