DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Ventet budskab fra KL-topmødet til regeringen: Send flere penge

TOPMØDE 'En spændetrøje der er adskillige numre for lille', sagde KL-formand Jacob Bundsgaaard (S) om anlægsrammen. Og servicerammen må også godt blive større.
21. MAR 2019 14.18

AALBORG: Send flere penge. Eller lad os i det mindste bruge dem vi har. Det var i forskellige varianter hovedbudskabet fra KL-formand Jacob Bundsgaard (S) til regeringen i åbningstalen ved KL's Kommunalpolitiske Topmøde i Aalborg torsdag.

Kommunernes ambitioner på blandt andet velfærdsområdet har ramt de hårde økonomiske realiteter, sagde Jacob Bundsgaard indledningsvis, med tilføjelsen at det kræver nytænkning og kreativitet at løse. I yderligere en tilføjelse slog han fast, at man 'ikke kommer uden om, at der skal tilføres ressourcer af Folketinget'.

Han nævnte som eksempler på de voksende opgaver, at der over de næste syv år vil komme 87.000 flere borgere over 80 år, og yderligere en lignende portion oveni i de efterfølgende fem år. Foruden 50.000 flere små børn.

Foruden øget volumen i driften er der også et voksende behov for at udvide og bygge nyt, og her er skiftende økonomiaftalers anlægsrammer 'en spændetrøje der er adskillige numre for lille'. Rammen står til at blive overskredet i 2018-regnskabet, og om det sagde KL-formanden, at 'man skal gøre alt for at overholde sine aftaler' - underforstået at det ikke er af ond vilje, men bitter nød, når det denne gang ser ud til ikke at lykkes.

- Der er brug for penge. Og der er brug for dem nu, lød beskeden fra KL's formand. En besked som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efterfølgende i sin svartale til topmødet kaldte 'vand på min mølle' med henvisning til forskellen på den nuværende regerings plus på 2,5 mia. kr. til kommunerne og den forriges minus på 3,5 mio. kr.

Selvom der heller ikke torsdag blev udskrevet folketingsvalg, er valgkampen for længst i gang.