DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Verdo klar med stort prishop inden frasalg af sine elkunder

Energikoncernen Verdo skal betale 234 mio. kr. tilbage til sine el-kunder - nu lægger selskabet op til prisstigninger på op til 97 pct.

RANDERS / MARIAGERFJORD / HILLERØD: Energikoncernen Verdo står klar med store prisstigninger til sine omkring 55.000 elkunder, kort tid inden de skal sælges til Eniig. Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge data, som koncernen har indberettet til Energinet, bliver Verdos elkunder den 1. august 2019 ramt af prisstigninger på den såkaldte nettarif på 38 pct. i Randers og Hobro og 97 pct. i Hillerød. Nettariffen er den pris, som forbrugerne betaler for at få transporteret strøm gennem elnettet, og prisforhøjelsen kommer, efter at Eniig og Verdo den 1. april annoncerede, at de vil bytte varme- og elkunder.

Verdo bekræfter de kommende prisstigninger, men påpeger, at de er midlertidige, og at de skyldes, at kunderne har betalt for lidt. Derfor er der opstået et tilgodehavende hos kunderne, som selskabet vil have opkrævet inden årets udgang.

'Prisen bliver igen sat ned den 1. januar 2020', oplyser Verdo, der ikke ønsker at svare på yderligere spørgsmål.

Professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet Frede Hvelplund er overrasket over, at der kan være opstået så stort et tilgodehavende, at Verdo er nødt til at hæve priserne med op til 97 pct.

- Man må have haft en svag økonomistyring, hvis man kan tage så meget fejl, siger han til Finans.

Skal betale millioner tilbage
Først på måneden kom det frem, at Verdo står til at tabe en sag mod Forsyningstilsynet, som forlanger at Verdo skal tilbagebetale 234,7 mio. kr. til forbrugerne, fordi pengene er opkrævet ulovligt i perioden 2000-2005, da energiselskabet hverken har søgt om eller fået tilladelse til at opkræve pengene.

Regnskaberne viser, at Verdo i 2012 og 2017 hentede et udbytte i fjernvarmeselskabet på i alt 549 mio. kr. Efterfølgende har moderselskabet lånt de samme penge tilbage til fjernvarmeselskabet uden at få en krone mere i kassen. Til gengæld betaler selskabet og varmekunderne nu renter af lånet. Alene i 2017 er der betalt 22,8 mio. kr. i renter til Verdo.

MG