DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Vismændene om økonomien efter corona: Værre i udlandet end her

De store farer for dansk økonomi lurer i udlandet og ikke i Danmark, mener Det Økonomiske Råds formandskab.
16. JUN 2020 13.42
TEMA: Corona

Den største fare mod en smertefri genrejsning af dansk økonomi er nok coronaen, men ikke coronaen i Danmark, mener Det Økonomiske Råds formandskab. Det betyder mere, at resten af verden ser ud til at være hårdere ramt end Danmark, fremgår det af en vurdering af den økonomiske situation og udsigterne for dansk økonomi i lyset af coronakrisen.

Vurderingen er udgivet tirsdag af vismændene, som Det Økonomiske Råds formandskab kaldes i daglig tale. De har arbejdet med nogle forskellige scenarier for, hvad coronakrisen vil få af betydning i Danmark.

'Det pessimistiske april-scenarie var baseret på, at der ville komme en anden smittebølge, som ville føre til en nedlukning af økonomien af samme karakter som i foråret, om end kun af halvt omfang. I lyset af erfaringerne høstet i coronakrisens første fase vurderes det nu mindre sandsynligt, at et sådant scenarie med omfattende nedlukning vil udspille sig,' skriver vismændene.

Eksporten står til fald

Men alt er ikke godt af den grund. Vismændene spår, at en række økonomiske nøgletal i Danmark vil blive mere dyster læsning. Bruttonationalproduktet, der er et udtryk for størrelsen på Danmarks økonomi, vil skrumpe i 2020 med 7,5 pct. i stedet for 4,4 pct., og ledigheden vil vokse til 232.000 personer i stedet for 150.000.

Selv i det mere positive scenarie - som er det scenarie, vismændene ser som det mest sandsynlige - står eksporten til at falde med 12 pct. i 2020.

Til gengæld er vismændene optimistiske for dansk økonomis comeback. Her peges på, at forbruget og boligmarkedet er tæt på tilbage til niveauet før coronakrisen.

Ritzau

Se Det Økonomiske Råds formandskabs diskussionsoplæg og baggrundsnotat.