DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
VUC Syd på havnekajen i Haderslev, hvor kostbar arkitektur har bidraget til skolens økonomiske problemer.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

VUC Syd præsenterer gigant-underskud og genopretningsplan

Kriseramt uddannelsesinstitution noterer underskud på 30 mio. kr. for 2018 - men VUC Syd har en plan.

HADERSLEV / SØNDERBORG / AABENRAA: 2018 var ikke noget rart år for kriseramte VUC Syd. Skolen kom ud af året med et underskud på 30 mio. kr. og måtte samtidig nedskrive værdien af sine bygninger med 312 mio. kr. Det skriver skolen, som gør klar til at iværksætte en større genopretningsplan.

Uddannelsesinstitutionen slås efter flere skandalesager og faldende elevtal med alvorlige økonomiske problemer. VUC Syd gennemgik i 2018 to fyringsrunder på grund af de massive økonomiske problemer, og har også præsenteret en stor fyringsrunde i 2019, så medarbejderstaben er reduceret fra 310 til cirka 123 medarbejdere.

VUC Syds midlertidige styre skrev i sin rapport i januar, at budgetmaterialerne fra VUC Syd viste et underskud på driften på 41,2 mio. kr. i 2018 før ekstraordinære nedskrivninger, og at der forventedes et underskud på henholdsvis 15,1 mio. kr. i 2019 og 12,2 mio. kr. i 2020.

Undervisningsministeriet afsatte i september VUC Syds bestyrelse og erstattede den med et midlertidigt styre, som skal rette op på den skrantende økonomi. Efter flere måneders arbejde har sidstnævnte nu præsenteret den endelige plan for, hvordan VUC Syd skal reddes.

Grundelementerne er prioritering af kursist-rettede opgaver, mere kvalitet gennem samarbejde, og styrket fokus på tiltrækning og gennemførelse.

Robusthed og tilbagebetalingsevne
VUC Syds midlertidige styre vil bruge de kommende to år på at stabilisere VUC Syds økonomi og derefter gradvist opbygge robusthed og tilbagebetalingsevne. I første omgang har det midlertidige styre defineret seks målrettede tiltag, der skal skabe balance i økonomien og samtidig sikre kvaliteten i uddannelsestilbuddet.

Dermed bygger planen videre på den kapacitetstilpasning, som styret annoncerede i starten af maj, og som markant skal reducere VUC Syds omkostninger i 2019 og 2020. Ifølge formanden for det midlertidige styre, Laust Joen Jakobsen, er det helt afgørende for skolen.

- Vi er nødt til at sætte tæring efter næring, og det kræver også, at vi kommer ud af de alt for store og dyre bygninger. Men vi kan ikke spare os til overlevelse. Derfor lægger vi samtidig op til at styrke kvaliteten med målrettede tiltag, der skal sikre, at flere tager en uddannelse og gør den færdig, siger Laust Joen Jakobsen.

Vil prioritere to mio. kr. til bedre gennemførelse
Konkret nedsætter det midlertidige styre en taskforce, der får op til to mio. kr. årligt til at nytænke og markant løfte tiltrækning, fastholdelse og gennemførelse frem mod 2021. Det handler blandt andet om at fintune uddannelsestilbuddet i tæt dialog med kommuner, a-kasser, aftagerskoler og virksomheder. For selvom prognosen viser færre kursister i de kommende år, så er der ifølge formanden for det midlertidige styre fortsat behov for et stærkt voksenuddannelsestilbud.

Derudover vil VUC Syd udlægge en række opgaver til samarbejdspartnere og skabe uddannelsesmiljøer ved at flytte sammen med Haderslev Handelsskole i Haderslev og dele bygningen i Aabenraa med UC Syd. Styret har tidligere offentliggjort, at VUC Syds bygninger i Haderslev skal sælges, og at hovedkvarteret i stedet flyttes til Aabenraa. Skolens bygninger i Tønder og Gram skal også sælges, så det kun er bygningerne i Aabenraa og Sønderborg, skolen beholder. 

- I Tønder lægger vi op til en løsning med udlagt undervisning for at sikre et bredt og kvalitativt stærkt lokalt tilbud. Det kan vi netop gøre i samarbejde med nogle af de andre uddannelsesinstitutioner i Tønder. Det samme gælder i forhold til vores administration, hvor vi gennem administrative fællesskaber med andre skoler kan sikre stabilitet og kvalitet, selvom vi rent organisatorisk bliver mindre, siger Laust Joen Jakobsen.

Formanden for det midlertidige styre lægger ikke skjul på, at VUC Syds økonomi fortsat er skrøbelig. Fortsat opbakning fra medarbejdere og lokalsamfund er afgørende for at komme i mål med planen. Derfor vil det midlertidige styre også løbende monitorere udviklingen, og hurtigt igangsætte korrigerende tiltag, hvis der konstateres afvigelser fra planen, understreger han. 

MG

De seks indsatser, der skal genrejse VUC Syd

  • Tilpasse kapaciteten og prioritere mere tid med kursisterne
  • Indgå i administrative fællesskab, så der fastholdes stærke kompetencer
  • Udlægge undervisningen i Tønder for at sikre bredde og kvalitet
  • Omlægge den pædagogiske it-platform
  • Nedbringe udgifter til bygninger gennem salg og udlejning
  • Etablere taskforce til at styrke tiltrækning og gennemførelse

Læs hele genopretningsplanen her.