DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Wammen: Økonomien kunne have stået endnu stærkere

V-LA-K-regeringen brugte ikke de gode tider godt nok, mener finansministeren i Økonomisk Redegørelse.
27. AUG 2019 13.06

Dansk økonomi har det grundlæggende godt. Men den tidligere regering har efterladt et hul i kassen. Det var budskabet fra finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde i Finansministeriet, da han præsenterede Økonomisk Redegørelse. 

- Først og fremmest skal der sættes en ny retning, efter at de blå partier ikke har brugt de gode tider klogt nok, sagde han.

Ifølge S-regeringen har dens forgænger V-LA-K-regeringen efterladt et hul på 3,5 mia. kr. i kassen til de offentlige udgifter til blandt andet politi og inddrivelse af skat.

Det er en klassisk øvelse, at en nytiltrådt regering foretager et såkaldt kasseeftersyn, som viser, at der ikke er så mange penge til rådighed som ventet. V-LA-K-regeringens finansminister Kristian Jensen (V) har da også afvist S-regeringens udlægning. 

Ifølge Finansministeriets redegørelse kan det offentlige forbrug stige med 0,7 pct. om et år. Bruttonationalproduktet skønnes at vokse med 1,7 pct. i år og 1,6 pct. næste år.  

Den høje beskæftigelse betyder, at det såkaldte økonomiske råderum bliver udvidet med mere end fem mia. kr. frem mod 2025, så det udgør 28,75 mia. kr. i 2025. Nicolai Wammen nævner dog brexit, handelskonflikt mellem USA og Kina og vækstafmatning i Tyskland som mulige problemer.

- For Danmark er brexit den helt store ubekendte. Hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale, vil det få konsekvenser for dansk økonomi, siger finansministeren.

Ritzau