DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Wammen stempler ind i udligningsforhandlinger

Forhandlingerne går nu 'et gear op', siger finansministeren.
21. FEB 2020 16.30
TEMA: Udligning

Formelt var beskeden ved en sen fredagsstatus over forhandlingerne om en udligningsreform, at regeringen byder Venstre velkommen til realtietsforhandlinger, uden at V dog skal vente sig at blive imødekommet på alle sine krav, men reelt var det et nok så vigtigt signal, at det denne gang var finansminister Nicolai Wammen (S), der udlagde teksten på regeringens vegne og ikke indenrigsminister Astrid Krag (S), som det har været hidtil.

Begge har været kritiseret, Wammen for at være for meget i baggrunden og Krag for en ikke alt for sikker hånd, men nu er der i det mindste gjort noget ved førstnævnte.

Det sker, samtidig med at det andet store borgmesterparti Venstre har opstillet tre forhandlingsmål, som det vil forfølge: Der skal flere statslige penge ind i ligningen end den halve mia. kr. S-regeringen har spillet ud med, man vil ikke vente til senere med at forhandle et yderligere milliardtilskud, som regeringen har lagt op til at kunne udskyde til senere, og endelig skal der skrues ned for den vægt, som borgere med udenlandsk baggrund har på størrelse af tilskud til kommunerne.

Sidstnævnte vil især ramme socialdemokratriske vestegnskommuner, og det er da også det V-krav, Nicolai Wammen er mest kølig overfor.

- Der er nogle kommuner, der har kæmpe udfordringer. Det nytter ikke at ignorere det, var hans reaktion på den del af V's forhandlingsønsker, mens de to andre blev mødt mere åbent. Det tager vi ved forhandlingsbordet, lød det.

Ifølge Nicolai Wammen går man nu 'et gear op' i forhandlingerne, som, han håber, kan gennemføres relativt hurtigt. Det bliver dog svære forhandlinger, mente han.